[ Új üzenetek · Tagok · Fórumszabályzat · Keresés · RSS ]
  • Oldal 1 / 1
  • 1
TUTORIAL - Spray/ Logo készítése
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 09:51 | Üzenet # 1
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Te is láttad már, hogy egyesek saját képet festenek a falakra? Szeretnéd megtudni hogyan csináljuk?

Az a trükkje, hogy kicseréled azt a fájlt, amit ilyenkor a CS a festéshez használ! Azt fogja festeni amit beadsz neki! Ez a fájl a cstrike mappában található és tempdecal.wad a neve.

Az kell, hogy a CS saját fájljaként ismerje fel. Az nem jó, ha fogsz egy képet a netről és átnevezed mondjuk pumukli.jpg –ből tempdecal.wad –ba. A kép belső szerkezete ettől még .jpg marad, te csak átírtad a nevét, a CS nem fogja felismerni. Szükséged van egy programra, ami át tudja neked alakítani a képet igazi .wad formátumúra! Ezt nevezzük konvertálásnak. Több ilyen program létezik, ezek közül most a Wally-t fogjuk használni. Wally 1.55B – töltsd le innen: http://cs.gamebanana.com/tools/4774 vagy keress rá a neten!

A másik program, amire szükségünk lesz, egy képszerkesztő. Ezzel készítjük elő a képet a konvertálásra: kiemeljük a kép színeit, élesítjük a képet és ami a legfontosabb: méretre vágjuk. Ez lehet a közismert Photoshop is, de most az ingyenes és egyszerű Paint.NET-et fogjuk használni. http://www.getpaint.net/download.html
Figyelem! Nem összetéveszteni a Microsoft Paint-tel!

Mielőtt nekilátnánk még egy tudnivaló. A CS által elfogadott .wad képek mérete kötött. Ha a CS más méretű képet talál a tempdecal.wad fájlban, nem áll kötélnek! Nem fárasztalak a matematikával és a miértekkel, itt egy táblázat:Ami zölddel van működő képméret, ami nem nem. Ha csak egy pixellel is eltérő a szélessége vagy a magassága a CS nem veszi be.


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 10:08 | Üzenet # 2
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Munkára!

Megfelelő képet keresünk a Google-al: nice anime girl gungörget, görget, görget...Inkább a kis vörös kéne, mi? :P
Nos, itt van: http://s1.1zoom.net/big3/691/334940-blackangel.jpgJó nagy!

Létrehozunk egy saját kis munka mappát, nem csapjuk a képet csak úgy akárhova! Még megláthatják...A képen a mappát a Directory Opus fájlkezelőben láthatod, de ez téged ne zavarjon. :P
Csatolmányok: 0157961.jpg (142.5 Kb)


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 10:18 | Üzenet # 3
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Nem kellenek a képről a szálló bicskák és kipufogócsövek, csak a csaj. Megnyitjuk Paint.NET-ben és kivágjuk, de előbb még telepítenünk kell, ugye.
Letöltéskor egy .zip fájlt kaptunk. Kicsomagoljuk, benne van a telepítő program. A kicsomagolásról nem készítek itt most tutorial-t, mert akkor már Ádámról és Éváról is kéne…Dupla katt a telepítőre és egy kis készülődés után:Látni akartam az egyéni opcióit. Elfogadom amit akar.Maradjon alap képszerkesztő JPEG, PNG és BMP képek számára? Maradjon. Hát TGA képek számára? Azoknak is. Parancsikon az asztalra? Legyen. Kutasson frissítések után? Kutakodjék csak menjünk már tovább!Jól van, mehetünk végre?Indulj már!Finish. Nem is volt olyan nehéz, nemde?


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 10:40 | Üzenet # 4
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Megnyitjuk a képünket. File –> Open és elnavigálunk oda ahol található.
"Rectangle Select"-tel kijelöljük a nénit. “Move Selection"-nal finomítunk a kijelölésen. A négyzet közepeitől tudjuk megfogni és taszigálni a széleket.Amikor megvagyunk a "Crop to Selection" gombbal vágjuk ki.File –> Save As gombbal lementjük egy másik név alatt, pl. FeketeAngyal.bmp. Innen kezdve .bmp-vel dolgozunk mert veszteségmentes formátum.

A progi tovább kíváncsiskodik. Legyen a színmélység 24 bit, úgyis ez a helyes érték .wad-ok számára! (És ebből a képből végső soron .wad lesz.)Ebből egy 4 megás szépség lett, de kibírjuk igaz?


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 10:55 | Üzenet # 5
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Most lássuk mit lehet még ebből a képből kihozni, de csak óvatosan, mert ez a kép elég jó így ahogy van, kár lenne rontani rajta.

Adjustments –> Brightness/ContrastInnen egy picike kontrasztot lehet hozzáadni.

Adjustments –> CurvesGörbék. Finoman!

Adjustments –> LevelsAz "Output" három gombjától fogva lehet taszigálni. Néha csodákra képes, de nem most. Ez a hisztogram faltól falig szépen betölti a mezőt. Egyaránt megvannak benne a világos és a sötét színek. Nem igazán van mit pótolni, igazítani rajta hacsak középen nem, de amint tapasztaljuk ott se nagyon.

Adjustments –> Hue/SaturationA színtelítettség. Aprókát húzzunk rajta különben piskóta lesz ennek az ázsiai lánynek a bőre!

Mentés. Save.


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 11:16 | Üzenet # 6
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Megsimogattuk amennyire csak tudtuk, de a felbontása még mindig 1502*1126. Ennél sokkal kisebbnek kell lennie, de mennyi? Ehez egy másik progi segitségét fogjuk kérni. A HLTagConverter kitalálja mi az optimális felbontás, ami ehez a képhez pászol és a CS-nek is jó. Emlékszel még a zöld táblázatra? A HLTagConverter is egy .wad konvertáló eszköz, ezért ilyen okos. Nem kell telepíteni sem, egy .exe az egész és megtalálható a neten pl. itt: http://counter-strike-tutorials.blogspot.ro/2010....ad.html

Megnyitjuk a HLTagCovertert és megkeressük a képünket. (1.)

A kép helyes beállításai. (2.)A helyes méret, a (falon) átlátszó szín és a színek számának redukálása 256-ra.Ezek mind a .wad fájl egyezményes tulajdonságai. A lehetséges méretekről volt már szó. A mi esetünkben a méret 112*96 lesz.
A színskála 256 színből állhat és az abszolút kék az az egyezményes szín amit a CS nem fest a falra. Átlátszó avagy láthatatlan szín. Az abszolút kék az RGB skálán a következő: 0:0:255.
A "Transparent View"-t kipipálva eltüntethetjük a megjelenítésből ezt a kék színt, azaz olyannak láthajuk amilyen majd a falon lesz.

Az “Apply changes…” gombra kattintva tovább lépünk a 3. fázishoz. Ezen a ponton akár le is menthetjük ezt a munkát és használhatjuk ezt a képet, amit HLTagConverterrel készítettünk.WAD fájlként exportáljuk (mentjük).Névnek a tempdecal-t adjuk meg.Kipróbáltam, használhatatlan. A HLTagConverter zavarosra kicsinyítette le. Ennél azért jobbat akarunk!

A HLTagConverter-től megtudtuk viszont a méreteket és ez az amit kértünk tőle. 112*96 – szélesség*magasság: erre a méretre akarjuk megvágni a
képünket.


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Szerda, 2013-05-29, 11:50 | Üzenet # 7
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Megnyitjuk a FeketeAngyal.bmp képünket Paint.NET-tel.

Kicsinyítéshez: Image –> ResizeMinőség kell, tehát a kicsinyités módja (Resampling) legyen „Best Quality”.
Torzítani nem akarunk tehát a „Maintain aspect ratio” ki legyen pipálva! Megtartja a magasság/szélesség arányát.
A HLTagConverterrel láttuk, hogy arányosan lekicsinyítve, a kép nem elég magas (a HLTagConverter alul s felül kipótolta egy-egy kék csíkkal), tehát kicsinyitéskor a fix értéket adjuk meg, azaz a szélességét. Ez 112 pixel. Így (arányosan) lekicsnyítve a magassága csak 84 pixel lesz, de sebaj, majd mi is kipótoljuk 96-ig kékkel.Most már láthatjuk mit festünk majd a falra.
Ctrl + görgő vagy a zoom gombokkal felnagyíthatjuk a képet. Erre szükségünk lesz, mert dolgozni fogunk még rajta...Ha akarjuk most még simogathatunk rajta egy aprócskát az „Adjustments” menüből. Én pl. fektettem bele 10% „Soft Saturation”-t, de ez egy plugin, nincs benne az eredeti Paint.NET-ben. Ha nagyon akarod látni, innen kell letöltened az „Ed Harvey Effects v 3.5” csomag részeként: http://forums.getpaint.net/index.p....2-02-13
A .zip tartalmaz egy .dll fájlt (EdHarvey.Effects.dll) amit a telepítési mappa “Effects” almappájába kell másolni, azaz alapból ide: C:\Program Files\Paint.NET\Effects
Az eléréséhez újra kell indíani a programot.

Legvégül, de csak legvégül (!) ráereszthetjük az élezőt is innen: Effects –> Photo –> Sharpen
A többi igazítást ajánlott a kép élesítése előtt elvégezni, mert ez egy olyan művelet, ami erősen belematat a kép szerkezetébe és ha utána még csinálsz valamit a képen, az csökkentheti az élesítés hatékonyságát.Egy kicsi érték bőven elég. Ne legyen több egynél vagy kettőnél!OK

Mentsük le a munkánkat „FeketeAngyalKicsi.bmp” néven! Ne felejtsük a 24 bit színmélységet választani!

File –> Save As

Nno, ha eddig volt a munka, most következik a buli!

Kitöröljük a hátteret!
Ehez ki kell jelölnünk a képben a nénit, minden mást pedig kékre kell monyokolnunk. Ezt mask-olásnak is hívják és annyira fontos része a képfeldolgozásnak, hogy csak erre a célra külön tutorial-ok találhatók a neten.
Paint.NET-ben ezt a tutorialt fogjuk követni: http://forums.getpaint.net/index.p....=select

Különben ezt a képet (FeketeAngyalKicsi.bmp), amit mi kicsinyítettünk le odaadhatjuk a HLTagConverternek és egész használható spray-t készít belőle csak... Benne marad a háttér, ugye.

Buli azaz Folyt. Köv.


kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Csütörtök, 2013-05-30, 19:03 | Üzenet # 8
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Szóval a mask…
Legalább ezen a ponton félre tehetném kicsit a feketét és foglalkozhatnék a vörössel is. Szegény hanyagolva érzi magát. A hangok is megmondták.
Márpedig…Nos, a kis vörös ugyanaz, de a kép… A Google talált egy másikat róla. winkÍgy néz ki lekicsinyítve és megvágva 96*96 pixel méretűre:Itt maradtunk a feketével és innen folytatjuk most a vörössel.
A cél a háttér törlése azaz tiszta kékre való festése.

Ezt a műveletet szigorúan a kicsinyítés után kell elvégezni, különben kicsinyítéskor az algoritmus az alak kontúrja mentén, ahol a figura színe és a háttér színe találkozik, összekeveri a színeket és így kék árnyékot kap az alak. Ezt nem akarjuk.

Legelső lépésként kiválasztjuk az elsődlegesen használatos színt: a tiszta kéket. Ez az a szín, amivel rajzolunk vagy festünk majd. A tiszta avagy abszolút kék az RGB-ben a következő: 0 (R.ed), 0 (G.reen), 255 (B.lue).

Kiválasztjuk a “Primary” színt és a tiszta kékre kattintunk, de hogy megbizonyosodjunk a dolgunk felől megnézük részletesebben is.

Létrehozunk egy új réteget.Megvan. Az új réteg maradjon kiválasztva!Ezen a rétegen körberajzoljuk a kívánt alakot. wink Mivel pixel szinten dolgozunk legmegfelelőbb talán a ceruza (Pencil), de lehet próbálkozni egy kicsi ecsettel is (Paintbrush) vagy a vonallal is (Line/Curve).A kék szín bármilyen keveredését ki akarjuk zárni, tehát a használt eszközök helyes beállítását tartsuk szem előtt!
"Antialiasing Disabled", "Normal Blending" helyett "Overwrite" (Felülír) és a kiszínezés módja "Solid Color". Nem minden eszköznél található meg mindhárom beállítás. Ami megvan, azt állítjuk be.A pocok is kéne, nem? tongue
Uhh, tudod...A körberajzolás teljes és folyamatos legyen! Vigyázz, ne szakadjon meg egyetlen pixelre sem! Ha valamit elrontasz visszaléphetsz az „Undo” gombbal vagy a „History”-ban kattintgatva.Kiválasztjuk a Varázspálcát (Magic Wand). Beállításai: „Flood Mode” – „Contiguous” és nem "Global", „Tolerancia” valahol 40-60 között jó lesz, „Selection Mode” – „Replace”.
Belekattintunk az alakba. Kap egy kékes színt, ebből tudjuk, hogy helyesen mask-olva van.
Ha nem sikerült első kattra mindent kijelölni, amit szerettünk volna és jelen esetben nem sikerült, újra kattintunk egy kijelöletlen mezőbe, de lenyomva tartjuk a CTRL billentyűt. Így nem új mask-ot készítünk, hanem az előbbit bővítjük. Ugyanezt a hatást érhetjük el, ha a „Selection Mode”-ban a „Replace” helyett az „Add”-ot választjuk ki.A mask-ból kivonni gáz, mert elvileg úgy rajzoltuk körbe az alakot, hogy a „Varázspálca” ne juthasson kívül a kontúron. Kivonást elérhetünk mégis ALT gombbal vagy „Substract” beállítással az előbbi mintájára.

Ha netán egyedi pixeleket kell kijelölnünk, melyek ráadásul még közel is állnak a kontúr színéhez (kék) megtörténhet, hogy a „Varázspálca” túllő a célon.
Ezesetben lépjünk vissza az elhibázott művelet elé („Undo” gomb vagy „History”), csökkentsük a „Toleranciát” és próbáljuk újra!

A „Varázspálca” eszköz felett található másik 3 eszköz is a kijelölést szolgálja. Ezek közül talán a „Lasso Select”-nek van reális haszna is.

Ki van jelölve minden pixel? Jó, akkor most fordítsuk meg a kijelölést!

Edit –> Invert SelectionEcsetet jó nagyra és végre nekiállhatunk vadul kékre monyokolni mindent, csak előbb ne felejtsünk el visszaállni az első rétegre.A második rétegre már nincs szükségünk.Töröljük a kijelölést.Maradt egy pixel, aminek nem kéne ott lennie? Igazítsuk kékre ceruzával!Minden a helyén, mentsük le KisVorosKek.bmp néven!kábít a nap, rettent az álom.
 
RioxDátum: Csütörtök, 2013-05-30, 20:36 | Üzenet # 9
Tiszteletbeli Tag
Csoport: Adminisztrátor
Üzenetek: 48
Állapot: Offline
Regisztrált: 2012-06-06
Készítsünk belőle.wad-ot a Wally-val!

A Wally, ha a GameBanana-ról töltötted le egy .rar csomagban jön, amit kicsomagolva egy .exe-t kapsz, amit maga is egy önkicsomagoló csomag. Alapból a C:\wally –ba csomagolja ki magát, de oda lehet másolni, ahol kényelmesebb.

Nem kell telepíteni.

Wally.exe –ből indul.

Wizard –> HLColor Decal

A megnyíló ablakban „File on hard drive” –> elböngészünk a “KisVorosKek.bmp” képhez és beválasztjuk. OKA Wally konvertálta. Mentsük le!
File –> Save AsMentéskor írjuk át a nevét tempdecal-ra!

Kész! Másold a cstrike mappádba!

Ajánlatos írásvédetté tenni, különben a CS felülírja amikor OK-val lépsz ki a beállításokból (Options).

Ehhez: jobb klikk a fájlra és a legördülő menüből –> Tulajdonságok. Talán így van magyarul, angolul “Properties”. Itt pipáld ki az írásvédett kockát!Nem sok program tudja megnyitni a .wad formátumot. Ha nem akarsz minden alkalommal belépni a játékba, ahhoz hogy ellenőrizd mi van a .wad fájlodban nyisd meg Wally-val!

Egy másik nagyon jó, ingyenes és egyszerű képnéző program, ami látja a .wad formátumot az IrfanView.
Letöltésnél hozd le mindkét telepítési csomagot! Az első maga a program a második pedig a plugin-ok. Telepítsd a második csomagot is, hogy az Irfan kezelni tudja a .wad fájlokat!Ebben a tutorial-ban a képeken található magyarázatok, nyilak Irfan-nal készültek.
Magukat a képernyőmentéseket Screenshot Captor-ral csináltam.

Végezetül innen letölthetsz egy csomagot a feketéről és a vörösről készült tempdecal-okkal. Egy meglepetés tempdecal-t is rejtettem bele. Ne feledd átnevezni őket használat előtt!

Néha érzem, hogy a képek amiket készítek lehetnének jobbak is, de akárhány eszközt próbálok egy nagy rakat képfeldolgozó programból, nem sikerül olyan élesre festenem, ahogyan szeretném.

Ha vannak plusz információid, tippjeid vagy rájöttél valamire, oszd meg velünk itt a Fórumon!

Csatolmányok: tempdecal_tutor.zip (15.9 Kb)


kábít a nap, rettent az álom.
 
  • Oldal 1 / 1
  • 1
Keresés: